Naar SR           De Show Racer in 2014

Er is alweer een verenigingsjaar verstreken, het lijkt er op, dat naarmate we ouder worden, de tijd steeds harder gaat lopen, waarbij we slechts hier en daar struikelend de boel nog kunnen bijhouden. Met dat bijhouden bedoel ik ook de ontwikkelingen in de SPC clubrassen, en de Showracer speciaal.

Doordat de ras-begeleiding-commissie in de voorgaande jaren de nadruk onder veel gemekker van enkele fokkers zich wat meer op de kwaliteiten van de kop had gericht,  blijkt dat nu,  na een paar jaar zijn de revenuen reeds  zichtbaar worden. Je kon ook zien, dat de dieren van mijn Engelse vriend Bill of liever gezegd van zijn vrouw Carla het aan type niet ontbreekt. Het verschil met onze topdieren zit hem, u raadt het vast in de koplengte en massa

Op de Championshow in Nieuwegein zat een hele echte Showracer van Bertus Kok. Opvallend was de massa plus de lengte in de voorkop en de sterke stompe snavel. Gekoppeld aan een juiste lichaamshouding kun je spreken van een top Showracer en eerlijk is eerlijk, dit was het beste dier dat ik in ons land tot op heden ben tegengekomen. Het zou dit jaar overigens best eens een top jaar kunnen worden wat dat aangaat, omdat een aantal fokkers zich de afgelopen periode behoorlijk wisten te voorzien van prima uitgangsdieren. Zo liet Rocco Verhagen dieren vanuit Amerika overkomen, op het moment dat ik dit schrijf heb ik de foto`s bekeken en ik ben erg onder de indruk. Het zou mij niet verbazen indien Rocco dit jaar geen grote stappen voorwaarts weet te maken.

Ook John Raaijmann  verbeterde zich in bont, door met Olaf Winkler een koppeltje Arabische Tommel duiven te ruilen tegen enorme Showracerdoffers, die in het verleden in Duitsland het clubkampioenschap veroverde en hem mede Deutsche Meister maakte. Ik moet wel toegeven, dat John in Duitsland een begrip is waar het gaat om deze trommelduiven, dus de ruil was min of meer voorstelbaar.

Met Barry Croes bezocht ik de Duitse Clubshow in Meyenburg, waar we met een bestelbriefje van Nederlandse fokkers op zoek gingen naar goede kweekdieren. Bij al het aanbod zaten niet meer dan een handjevol duivinnen, het overgrote deel bestond uit doffers en dan nog vaak hele oude. Zelf had ik een haantje van de Moderne Engelse vechtkriel meegenomen voor mijn vriend Hartmut Bauer, van hem kreeg ik een beauty van een donker indigo Showracer doffer en een Opaal wit gebande duivin.

Barry scoorde een fraaie blauw gebande doffer en voor Tom Haenraets kon ik een pracht blauw geband koppel meebrengen. Het lukte helaas niet om goede zwarte dieren te kopen voor vriend Oving, om dat zijn probleem met de slechte rugafdekking door de hier verkochte dieren niet verholpen kon worden. De ruildieren voor John Raijman zocht ik samen met Dirk Quade voor John uit, hij was er blij mee!

Ik heb dit afgelopen jaar een half dozijn nieuwe fokkers aan dieren kunnen helpen, wanneer ze allemaal lid worden van de SPC, is ons voortbestaan gewaarborgd.

Jongdierendag 2014 bleek gedenkwaardig, de gezamenlijke Showracerfokkers brachten meer dan 100 racers in de kooien. Jammer dat op een uitzondering na niet opgemerkt is, dat de enorme kwaliteitsinjecties van een stel fanatieke fokkers, tot een grote vooruitgang in dit ras had geleidt.

Nog steeds worden dieren met ronde niet gestrekte koppen, te hoog beoordeeld en dat leidde tot veel kritiek en dat was jammer. Ook mijn rol om de keurmeesters op 1 lijn te krijgen had nog niet het gewenste effect, omdat ze toch meer naar elkaar luisterde dan naar de Obman.

Er ontstaat min of meer uit ontevredenheid een onafhankelijke fokkersgroep voor Showracers, die ervoor gaan zongen, dat er een Amerikaanse keurmeester naar Nederland komt om hier een publieke keuring te verzorgen en tevens een aantal Amerikaanse fokdieren hier wil achterlaten. We moeten deze mogelijkheid met beide handen aangrijpen, zeker daar waar het gaat om onze keurmeesters nog beter op te leiden, om zo te voorkomen dat er een afscheiding komt.

Mijn voorstel aan de fokkers is: zorg dat er meer keurmeesters Showracers gaan fokken, of zorg dat er fokkers keurmeester worden. Het geouwehoer tussen de kooien over wat er niet allemaal fout is gegaan brengt ons geen stap verder en bereikt de betrokkenen op een verkeerde manier.

!8-19-20 en 21 december houden we tijdens de Gelderlandshow in Wijchen, een Showracertreffen met fokkers uit Belgie, Duitsland en Nederland. Te winnen zijn o.a. een door een kunstenaar gemaakte showracerplaquette in porselein naast de vele door de Gelderlandshow beschikbaar gestelde prijzen.

Op de zondag voormiddag, willen we de tentoongestelde Showracers aan een Amerikaanse keuring onderwerpen. Het zou onze keurmeesters sieren als ze hierbij aanwezig zouden zijn. Mocht je nog mee willen doen aan deze show, bel of mail me dan z.s.m. dan zorg ik voor de rest.