Naar KPD                           De Kleurpostduif anno 2018 

Momenteel de grootste groep in de schoonheidspostduiven rassen met enorm veel potentie, mits de vooral kwetsbare kleuren/nieuwe kleuren met name niet kapot gekeurd worden, vooral oud postduiven liefhebbers uit de wedvluchten liefhebberij schaffen zich deze prachtige postduiven aan zodat de postduif voor hen niet verloren gaat en op deze manier hun geliefde hobby nog voort kunnen zetten,

Het enorme voordeel van dit ras is uiteraard dat het enorm kweekt, zonder problemen eieren ,jongen en perfect groot brengen en de volgende ronde dient zich weer aan dit in tegenstelling met heel veel andere rassen, waarbij de kweek vaak nogal moeizaam gaat, wat weer enorme teleurstellingen met zich mee brengt,

Na de erkenning al weer enkele jaren geleden zijn er toch al weer heel wat kleurtjes bij gekomen ,wel moeten we ons goed realiseren dat de nieuw erkende kleuren enige jaren nodig hebben middels doelgerichte kweek om tot een aanvaardbaar niveau te komen. Niemand schiet er iets mee op deze kleurtjes zo laag te beoordelen op de shows dat de interesse voor de desbetreffende nieuwe kleur teniet gedaan word en de liefhebber totaal ontmoedigt stopt met deze nieuwe kleur. Dit moeten we niet willen en ook niet doen. Met de achteruitgang in de liefhebberij zouden we nieuwe kleuren en rassen moeten omarmen en zien als een verrijking van onze hobby/sport.

De kleurpostduif anno 2018

Na een begin met nogal wat uiteen lopende types kunnen we zeggen dat er in de kleuren die er nu al wat langer zijn meer uniformiteit komt. Vooral omdat bepaalde  keurmeesters dit ras een warm hart toedragen en positief gekeurd hebben om zo het ras een boost te geven wat behoorlijk gelukt is moet ik zeggen, vooral de kleur milky heeft door toedoen van enkele liefhebbers die daar hun schouders ondergezet hebben een enorme vlucht genomen en inmiddels is deze kleur ontzettend populair geworden mede omdat deze kleur eerder in andere rassen vaak een zeldzaamheid was/is maar bij de kleurpostduif enorm populair is ook bij liefhebbers die zomaar voor de aardigheid postduiven houden.

Raskenmerken

Zoals in de standaard om schreven een krachtig postduiven type met andere woorden men moet een stevige duif in de hand hebben. Smal, slap en klein hoort daar zeker niet bij. Aan de andere kant moet men ook geen kip hebben, het moet ten alle tijde een postduif blijven,

Stand

Normale postduiven houding, afhellend.

Kop

zoals omschreven mooi gerond zonder hoeken of afplattingen met de lijn van de snavel en neusdoppen een rechte of bijna rechte lijn vormend, hoogste punt boven de ogen, idem breedte naar voren toe iets versmallend,

Ogen

oranje tot oranje rood, staalogen en donkere oogkleur mits beide ogen van gelijke kleur zijn. Bij bonte duiven met wit veerveld tegen de ogen aan zijn de ogen donker maar beide ogen moeten dan donker zijn.

Oogranden,

bij voorkeur fijn, rond en goed omsloten, Bij veel kleuren is dit geen probleem echter bij de zwarten en de witten treffen we vaak wat grovere oogranden aan dit is bij deze kleurslagen normaal en moet niet bestraft worden ook zijn deze vaak licht van kleur, dit komt ook bij heel veel meer kleuren voor en dit word veroorzaakt door het feit dat postduiven kleuren dit bij zich dragen en bij veel meer postduiven kleuren/rassen moet dit als normaal beschouwd worden.

Snavel

Deze is middellang vrij krachtig en moet uiteraard goed sluiten, de kleur is afhankelijk van de veerkleur van de duif.

Neusdoppen

Liefst aan de fijne kant maar omdat het postduiven zijn moeten we vooral bij doffers toelaten dat vooral met het ouder worden deze toenemen in omvang en wat meer bloemig worden zoals dit vroeger gezegd werd. Net als bij de Dragoon hebben de duivinnen vaak de mooiste fijne neusdoppen, deze neusdoppen bestaan net als bij veel meer rassen uit 2 helften zijn min of meer hartvormig. Wat we bij enkele kleuren zien is dat die 2 helften te ver uit elkaar staan en er dan een soort brede scheiding tussen die neusdoppen ontstaat op de laatste clubvergadering is afgesproken dat we hier een overgangsregeling van 2 jaar voor nemen om dit euvel in te perken. Dat er 2 helften zijn is dus niet het probleem en ook niet als de scheiding minimaal is maar 1 a 2 mm is natuurlijk te gek en dat moeten we niet willen. Dit is postduiven oneigen. Ook een soort ribbeling als bij een Dragoon, dus duidelijk waarneembare streepjes (ribbeling)in de lengte richting is niet gewenst en oneigen aan het ras.

Hals

deze moet krachtig en middellang zijn met een goed uitgesneden keel uiteraard is bij de duivinnen de hals iets minder krachtig.

Borst

Ook vrij krachtig en iets voor de vleugelbogen uit komend vrij breed en zeker niet smal.

Rug

Deze moet in het verlengde van de hals naar de staart lopen liefst in 1 rechte lijn met de staart. Ietsje hol is ook acceptabel. De rug moet ook krachtig en breed zijn, men moet er als het ware niet door heen pakken.

Vleugels

Deze moeten van voldoende lengte zijn en normaal op de staart gedragen worden. Ze mogen zeker niet tekort zijn en de staartband raken.

Staart

deze moet normaal zijn met normale staartdracht, zeker niet te breed, anderhalve staartpen breed en bestaande uit 12 staartpennen.

Benen

Middellang, krachtig en  onbevederd.

Bevedering

deze moet rijk zijn en zeer strak en glad aanliggend.

De kleurslagen deze kunt u vinden in de standaard.

De choco (bont)kleur moet blauw in de staart zijn ook zijn rug en kiel vaak blauwig dit moet, heeft een choco geen blauwige staart is het geen choco kleur , de staartbandkleur speelt een ondergeschikte rol hierin, bontkleur liefst aansprekend natuurlijk geen 3 veertjes wit dat is geen bont, redelijk wit in de kleur is voldoende de grondkleur moet ruim de overhand houden.

Fouten

deze zijn al bij sommige onderdelen genoemd, komt nog bij dat de stand te hoog of te laag kan zijn, de houding te opgericht en/of te horizontaal, te gewelfde voorkop, aanzet jabot, te korte snavel ,te dunne snavel ,keelwam, te korte vleugels .

Daan Admiraal