Het houden van Genuine Homers is in Nederland eigenlijk altijd slechts voor een handjevol fokkers weggelegd. In het wat langere verleden, zeg maar de negentiger jaren waren dit Ari Van Delft en Jan Jacobs, en daarop volgend onze oud-clubsecretaris Theo van den Mortel, die er met Charel Verdonk beide voor zorgde, dat er op de grote tentoonstellingen altijd wel een aardige handje vol Genuine Homers te zien was. Dat waren nog eens tijden.

Momenteel zijn er bij mijn weten in ons land meer fokkers dan ooit actief in de ras, met Bosma Brandsma, van Deelen, van Doorn, v.d. Mortel, De Poel, Polman, Stolzenbach, de Wal en Wijnacker in dit ras actief en dan naar ik meen bij de meesten gehouden bij meerdere rassen. Dat is bijna een dozijn aan fokkers, en dat in een tijd van algehele terugloop in de liefhebberij. Bij onze zuiderburen zie je een ongeveer gelijkblijvend aantal, Charles Verdonck en Gunter Agemans. Daar echter wel als hoofdras. Ook in Duitsland kent het ras een tamelijk vaste aanhang.

Enkele jaren geleden schreef ik nog

Waar het aan ligt kan ik u met geen mogelijkheid zeggen, maar een ding is zeker, het komt niet omdat het ras niet aantrekkelijk genoeg zou zijn. Liefhebbers van vormduiven zouden door dit fraaie ras moeten worden aangetrokken, en dikwijls hoor je ook fokkers opmerken: Dit ras zou ik wel willen fokken, maar waar haal ik goede dieren vandaan? Het verhaal ging, dat fokkers liever geen goede dieren willen afgeven en zelf heb ik die ervaring ook wel eens gehad. Maar voor iemand die graag met dit ras wil beginnen, is er altijd een weg. Gewoon beginnen met fokken van dieren die je wel kunt krijgen.

Via de Duitse dan wel Engelse lijnen is overal (na voldoende inspanning) aan goede dieren te komen, een gesprek op de tentoonstellingen kan u reeds verder helpen. Ik zelf kreeg mijn eerste dieren via een Showracer vriend uit Engeland. Hoewel er in de verschillende types nogal wat uiterlijke verschillen bestaan, zal de club ook hierin de Engelse lijn moeten volgen, gewoon omdat dit het land van herkomst, dan wel perfectie is. De Duitse dieren lijken optisch iets kleiner, maar dat zit hem vooral in de strakke bevedering waarin onze oosterburen hun enorme kwaliteit als fokker in hebben weten te leggen. Een goede Genuine Homer kun je vrijwel niet in 1 hand vastnemen. Wat zeker niet betekend dat dus de dikste duif tevens de beste is.

Ook bij de Genuine Homer, is de handbeoordeling van wezenlijk belang, voelt hij niet hard maar papperig aan, dan is ie te vet i.p.v. gespierd, wat niet de bedoeling is.

Eventjes terug

N.a.v. de Engelse en Amerikaanse dag in 2001 schrijft Jan Jacobs het volgende.

Vanaf 1924 toen de eerste standaard werd uitgebracht is er in dit ras nauwelijks iets veranderd. De hoge stand van het ras is hier debet aan, ook de spreekwoordelijke Engelse behoudendheid, speelt hierin eveneens een rol.

Type en Stand

Breed in de borst, uitermate kort in de achterpartij en een afhellende lichaamshouding, zijn de belangrijkste kenmerken en bepalen bovenal de eerste indruk.

In de hand voelen deze middelgrote dieren sterk gespierd aan. De bekende ziekte Neerlanditis (het steeds maar grotere dieren willen) is hier niet van toepassing. Natuurlijk spreken we van een groot formaat postduif, waar vooral de zgn. wig-vorm (driehoeks model) op valt.

De borst

De borst wordt breed naar voren gedragen en komt royaal voor de vleugelbogen uit. Harmonie is hier het toverwoord. De korte benen staan goed gehoekt en vrij ver naar achteren maar zeken niet nauw ingeplant. De staart is kort en smal en wordt gedragen in het verlengde van de rug. De rug is breed in de schouders, kort en taps toelopend naar de achterpartij. Vleugels: door de strakke bevedering zijn de vleugelbogen vaak zichtbaar, dit mogen we niet als fout aanrekenen, al hebben de allerbeste dieren de vleugelbogen meestal fraai ingebouwd. Aan de rug-afdekking worden de allerhoogste eisen gesteld. Dit staat nog steeds als een huis en is naar mijn gevoel de kortst mogelijke meer dan duidelijke rasbeschrijving die ik ken.

Hals

De hals is middellang, vol krachtig uit de borst tredend en mooi slank naar de kop verlopend. Ruwe halsbevedering wordt streng aangepakt, de keel is scherp uitgesneden en iedere vorm van wam of volle keel drukken het predicaat.

Kopdracht

De ideale kopdracht is een horizontale dracht. De denkbeeldige snavellijn loopt dan door het midden van de pupil. Dit ideaal is vrijwel onbereikbaar, een iets afgebogen kopdracht mag daarom niet worden bestraft.

 

genuine zweite 2Kopbelijning en snavel

Anders dan bij de meeste Engelse postduivenrassen is er bij de Genuine Homer geen sprake van een lange, maar juist van een korte brede kop met daarin opgenomen een zgn. dip. De voorhoofdslijn loopt geleidelijk op naar het hoogste punt boven de ogen. De achterkop moet daarbij mooi gerond zijn en vloeiend in de nek overgaan. Vorm en substantie van de snavel zijn  bij de beoordeling maatgevend.

De snavel is kort, stomp en zo krachtig mogelijk. De snavellijn moet recht zijn, we spreken is zulke gevallen van een doossnavel. Bij veel Genuine Homers is de snavelpunt iets naar beneden gebogen, hierdoor komen zij niet in aanmerking voor het hoogste predicaat.

Oogkleur en oogranden

De oogkleur is voor alle kleurslagen licht parelkleurig. Bij alle tot de zwart groep behorende kleurslagen moeten daaraan de hoogste eisen worden gesteld. Bij rood en schimmelkleurige moeten we iets toleranter hiermee om gaan. De oogkleur is pas na de rui optimaal te noemen.

Oogranden worden zo smal en glad mogelijk verlangt, de oogrand past zich aan bij de kleur van het gevederte, zonder dat ze bleek worden.

Tekening Genuine Homer van Folker Lortz, in het bezit van de auteur.

Neusdoppen

V-vormig en niet te groot, glad zonder ribbeling of andere structuur. Rasvreemde neusdoppen horen niet bij dit ras en zijn niet acceptabel.

Kleurslagen

De volgende kleurslagen zijn erkend: blauw zwartgeband, blauwzilver donkergeband, roodzilver geband, geelzilver geband, en gekrast en blauw en roodzilver schimmel. Bont en eenkleurige in zwart en wit zijn niet erkend. Duiven met een witte rug (bij voorbeeld uit schimmels) komen niet in aanmerking voor het hoogste predicaat. Snavel en nagelkleur zijn in overeenstemming met de veerkleur. Aan kleur en tekening kunnen in tegenstelling tot sommige andere schoonheidspostduiven, de hoogste eisen worden gesteld.

Bij schimmels moeten de vleugen bandjes duidelijk zichtbaar zijn en enige tekening op de (geen witte) buik.

Roest in de banden is een ernstige fout.

Bevedering

Een super strak verenpak waarbij de veren glad/strak op het lichaam aan liggen is een must bij de Genuine Homer. De veren mogen niet te kort zijn.

In twijfel gevallen slag en staartpennen tellen, het kan zijn dat daar niet van het gewenste aantal sprake is.

Beoordeling

Het moge duidelijk zijn dat de harmonie de toon zet bij dit ras. Ook de vraag of dan wel de kop dan wel  het lichaam het belangrijkste onderdeel bij dit ras is, kan niet worden beantwoord. Beide zijn, zoals bij veel postduivenrassen van gelijke zwaarte in de beoordeling.

Fouten

De meest voorkomende fouten zijn: te lang en smal in lichaam, te weinig borstdiepte, smalle schedel, geen of te weinig dip, te spits in snavel en een hoekige achterkop.

 genuine homer 1995          

 

 

 

 

 

 

Doffer blauw zwartgeband:        Duivin Roodzilver schimmel:                 Blauwschimmel

Jos de Poel

 

           Gen. Homer                         De Genuine Homer anno 2018