Naar EH                 Verslag RBC van de Exhibition Homer

Verslag rasbegeleidingscommissie 2010                           

De exhibition Homer het afgelopen showseizoen.

Er is niet veel nieuws te melden over de EH. Het enige waar we op willen hameren is dat een EH meer dan een kop en snavel alleen is. Het is wel 1 van de belangrijkste raskenmerken maar als er bv geen body is of de stand is niet correct dan moet daar op gedrukt worden. Alles moet in verhouding zijn dus ook de snavel, deze moet wel fors zijn maar we moeten niet overdrijven.

De oogranden zijn momenteel een groot probleem, de vorm moet volgens de standaard rond zijn. 90 % van de EHs hebben ovale oogranden wat te maken heeft met de grote lengte in de voorkop. Wat nog storender is als men een EH. in de hand neemt voor de beoordeling van het oog en je ziet dan aan de boven kant geen iris kleur maar alleen pupil. Ook dit moeten we niet willen,dus meer aandacht voor de oogranden is zeker gewenst. Te weinig bevedering onder de oogrand is ook een regelmatig voorkomend euvel. Het is lelijk. Ook de oogkleur is niet altijd even goed. Bij jonge dieren is clementie gewenst maar bij oude moeten we de juiste parelogen zien maar ook ogen waar een grijze waas door het wit zit en dus duidelijk minder is, maar nogmaals meer aandacht voor de oogranden is gewenst!

De kwaliteit van de EH in Nederland staat op een hoog peil. Laten we hopen dat dit zo blijft.

De Exhibition Homer is in de onderstaande kleurslagen erkend.

De geel gemarkeerde kleurslagen zijn met ingang van showseizoen 2011 erkend.

Donker, dominant rood, dominant geel, blauw ongeband, blauw zwartgeband, blauwzilver donkergeband, roodzilver geband, geelzilver geband, blauw gekrast, blauwzilver gekrast, roodzilver gekrast, geelzilver gekrast, blauw donkergekrast, blauw schimmel.

Fokker: S. de Bruine

Keurmeester: D. Admiraal